Kursy zawodowe
Kurs kucharski
Celem szkolenia jest zdobycie przez uczestników kursu wiedzy niezbędnej do pracy na stanowisku kucharz oraz umiejętności praktycznych w tym zakresie.
Cel kursu
- Celem szkolenia jest zdobycie przez uczestników kursu wiedzy niezbędnej do pracy na stanowisku kucharz oraz umiejętności praktycznych w tym zakresie.
Adresaci szkolenia
Kurs przeznaczony jest dla wszystkich osób, które chcą nabyć umiejętności niezbędne do profesjonalnego prowadzenia małej gastronomii. Uczestnicy poznają, m.in. ogólne zasady przyrządzania posiłków i potraw, planowania żywienia, posiłków codziennych oraz okolicznościowych.
Program szkolenia
- Towaroznawstwo
- Surowce gastronomiczne
- Zasady zdrowego żywienia
- Charakterystyka procesów technologicznych
- Maszyny i urządzenia gastronomiczne zasady obsługi
- Systemy zabezpieczenia jakości potraw
- Obróbka wstępna
- Techniki sporządzania półproduktów i potraw
- Podstawy dietetyki
- Zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur
- Techniki sporządzania deserów Zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy
- Zasady porcjowania i dekorowania potraw
- Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach
- Minimum sanitarne
Liczba godzin: 80
Uprawnienia
Kurs kończy się wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu, wydanego zgodnie ze wzorem określonym w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U.poz.186).