Kursy zawodowe
Kurs Carvingu
Zdobycie wiedzy i umiejętności na temat rzeźbienia w owocach i warzywach. Carving to efektownie wyrzeźbione owoce i warzywa które zaskakują kunsztem i precyzją, a jednocześnie przyciągają wzrok kształtem i wielobarwną grą kolorów natury.
Aby poznać carving nie musimy posiadać zdolności manualnych, wbrew pozorom rzeźbienie tego typu nie jest aż tak skomplikowane. Na naszym kursie uczymy nie tylko podstawowych cięć, ale także różnych technik, jakimi należy się posługiwać, aby konsekwentnie szlifować swoje umiejętności i co za tym idzie zdobywać własne doświadczenie.
Program szkolenia
- Definicja carvingu i historia sztuki carvingu,
- Zasady i style w carvingu,
- Rodzaje narzędzi do carvingu,
- Zasady i sposoby bezpiecznego używania narzędziw carvingu
- Omówienie zasad i stylów carwingu
- Omówienie rzeźby 3D
- Narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, metody używania, konserwacja
- Rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon
- Rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka
- Tworzenie aranżacji dekoracyjnych z wykorzystaniem przygotowanych elementów i rzeźb – wykonanie własnej kompozycji przestrzennej
- Zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac,
- Przydatność umiejętności sztuki carvingu ,
- Zajęcia praktyczne – wycinanie liści i kwiatów z różnych owoców i warzyw oraz tworzenie kompozycji przestrzennej z wykonanych elementów , rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach
Liczba godzin: 30 godzin
Uprawnienia
Kurs kończy się wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu, wydanego zgodnie ze wzorem określonym w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U.poz.186).
Uczestnicy szkolenia nauczą się rzeźbienia, wycinania, dekoracji w owocach i warzywach, tworzenia kompozycji oraz dekorowania potraw.