Kursy zawodowe
Kurs kelnerski
Kurs kelnerski umożliwia zdobycie niezbędnych informacji i umiejętności, potrzebnych do wykonywania zawodu kelnera.
Cel kursu
- Podniesienie kwalifikacji zawodowych poprzez doskonalenie organizacji i techniki pracy
- doskonalenie kultury obsługi
- kształtowanie postawy etyczno-moralnej
- opanowanie sztuki rozmowy z gościem
- doskonalenie umiejętności zachowania się w sytuacjach szczególnych
Adresaci szkolenia
Jest on skierowany do wszystkich osób chcących podjąć pracę w tym zawodzie, a także stanowi idealne uzupełnienie wiedzy dla pracowników sal restauracyjnych lub obsługi imprez okolicznościowych.
Szkolenie wprowadza od podstaw w kwestie kelnerskie, aż do uzyskania fachowej i rzetelnej wiedzy teoretycznej, jak i umiejętności praktycznych.
Program szkolenia
- Zawód Profesjonalnego Kelnera
- Systemy pracy i obsługi kelnerskiej
- Organizacja i techniki pracy kelnera
- Wyposażenie sali restauracyjnej i wyposażenie techniczne restauracji
- Przygotowanie sali na przyjęcie Gości
- Dekoracja – sposoby aranżacji przestrzeni w sali restauracyjnej – co utrudnia, a co ułatwia pracę kelnerom
- Techniki składania obrusów i serwetek
- Przyjmowanie rezerwacji i powitanie Gości w restauracji
- Technika obsługi Gości przy stoliku
- Zasady serwowania dań w lokalach gastronomicznych
- Technika podawania napojów alkoholowych
- Noszenie naczyń, szkła i tac
- Sprzątania ze stołu po posiłkach
- Style obsługi
- Dania klasyczne
- Kuchnie różnych krajów – potrawy regionalne
- Zasady organizacji i obsługa przyjęć okolicznościowych
- Psychologia sprzedaży – obsługi przy stole
- Systemy rozliczeń kelnerskich: system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich
- Sprzedaż sugestywna
Liczba godzin: 80 godzin
Uprawnienia
Kurs kończy się wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu, wydanego zgodnie ze wzorem określonym w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U.poz.186).